Sponzorované odkazy

Lesbos, turecky Midilli, je řecký ostrov v severovýchodní části Egejského moře. Se svou rozlohou 1630 km² a délkou pobřeží 320 kilometrů je největším ostrovem této oblasti a zároveň také třetím největším řeckým ostrovem. Lesbos leží velmi blízko tureckého pobřeží, na severu je od něj vzdálen pouze 8 km. Hlavním městem je přístav Mytilene, který se nachází v jihovýchodní části ostrova. Lesbos je částí prefektury Lesbos.

topten-lesbosOstrov se dělí na čtyři části, a to podle světových stran. Severní část ostrova je považována za nejkrásnější. Nachází se zde rozsáhlé piniové lesy. Oblasti dominuje město Molyvos (Mythyma), které je ekonomickým i historickým střediskem. Nad Molyvosem se tyčí Janovský byzantský hrad. Za návštěvu stojí vesnice Petra, kde v průběhu Trojské války zakotvil Achilles. Petra je přímo na pláži, postavena přímo do 30 metrů vysoké skály. Na jejím vrcholku se nachází klášter Panagia Glykofilousa (klášter Panny Marie Sladce Líbající). Jižní část ostrova se skládá ze dvou částí. První je zátoka Yera s typickými malými řeckými vesničkami a krásnou přírodou je údajně jedna z nejhezčích ve středozemním moři. Druhou oblastí je Plomari, ekonomické a kulturní středisko ostrova. Východní část nabízí rozmanitou krajinu, výhled na pobřeží Malé Asie a hlavní město Mytilini. Západní část je rozdílná od zbytku ostrova. Vulkanická činnost způsobila, že krajina je pokryta krátery, připomíná spíše krajinu měsíční. Ve vesnici Sigri naleznete Lesboský kamenný les, kzterý je vyhlášen UNESCEM za Geopark. Také zde naleznete vesničku Skala Eressou, údajné rodiště antické básnířky Sapfó. V Eressosu se nachází Archeologické muzeum.

Horké prameny352-100_stranka_1_obraz_0002

Lesbos je hojně navštěvován hlavně díky svým termálním pramenům. Ty se nacházejí na několika místech ostrova. Na severozápadě leží oblast Thermi, která je známa již z antických dob pro své vody s léčivými účinky na revma, zažívací potíže a kožní nemoci. Nejznámější prameny títo oblasti jsou Loutropoleos a Eftalou. Další prameny najdeme v původně tureckých lázních v zálivu Geras na východě ostrova. Nejteplejší prameny najdeme u městečka Polichnitos v západní části ostrova. Ty dosahují skoro 90 stupňů a patří tak k nejteplejším v Evropě.

10619_919Pláže

Pláže na ostrově Lesbos jsou skutečně excelentní. Dvanáct z nich se pyšní modrou vlajkou za kvalitu a čistotu vody a ani ty ostatní si nemohou naříkat na velké nedostatky. K těm nejnavštěvovanějším a nejoblíbenějším patří Agios Isodoros, jedna z nejlepších pláží Řecka, Kagia s červeným pískem, Mylovos, jedna z pláží s modrou vlajkou a Vatera, taktéž oceněná modrou vlajkou a pokrytá zlatavým pískem. Za návštěvu stojí také pláže hlavního města a pláže vesnice Petra.

Mytologie a jméno ostrova

220px-Lesvos

Teorií o původu jméno Lesbos je několik. Jedna praví, že ostrov získal své jméno po bohu jménem Lesbos, kterému byla oblast zasvěcena. Lesbos měl ostrov chránit před nebezpečím a přírodními katastrofami. Mýty vypráví, že ostrov objevily a následně obývaly múzy. Staré pověsti řecké pak říkají, že první král na ostrově byl Makaras, syn boha Helia. Makaras měl pět dcer – Mytilene, Methymna, Issa, Antissa a Arsine – a čtyři syny – Eressos, Kydrolaos, Neandros a Leukippos. Podle nich jsou pojmenovány významná města ostrova. Nejvíce je však v dnešní době název ostrova spojován s lesbičkami. Je to proto, že se zde údajně narodila básnířka Sapfó, která ve svých dílech oslavovala ženy a vyjadřovala svůj více než přátelský vztah k nim. Nadaná básnířka ovšem nebyla jedinou osobností, která na Lesbosu trávila svůj život. Nějaký čas tu pobýval a vyučoval i samotný Aristoteles, známý řecký filozof a myslitel a také bajkař Ezop.

sapfoSapfó a její kult

Sapfó pocházela z aristokratické rodiny, skládala básně a písně a také je sama přednášela. Tehdy nebylo zvykem, aby se ženy takto veřejně předváděly. Založila také dívčí uměleckou školu a říká se, že se svými svěřenkami měla vztahy hlubší než přátelské, což bylo další prolomené tabu. Třetí rpolomené tabu bylo v jejích dílech, neskládala totiž eposy a hrdinské ódy, ale milostné verše. Ať tak, či onak, kult Sapfó a lesbické lásky zůstal s ostrovem pevně spojen. Příkladem je Hotel Tavari Beach na jižním pobřeží ostrova. Ten nabízí programy „jen pro ženy“, jako výlety, cyklistické vyjížďky, tenis, bowling, kurzy vaření a keramiky.

Sponzorované odkazy