blog-fishing_large_header

I takto může vypadat vaše dovolená

Doba dovolených se kvapem blíží a mnoho Čechů opět zamíří do Chorvatska. Někdo využívá pohostinnosti místních podniků, jiní si zase zavaří rajskou nebo svíčkovou do sklenic nebo vaří polévky ze sáčku. Proč si ale nezkusit vytáhnout vlastní rybu z Jadranu a pak si jí připravit například na grilu?

Jak na to?

main_tuna_0319

Pochutnejte si na vlastnoručně uloveném tuňákovi!

V každém případě potřebujete povolení k rekreačnímu rybolovu, které si můžete zakoupit i elektronicky na stránkách http://www.mps.hr/ribarstvo/. Přímo na místě je nákup možný v síti místních poboček nebo zmocněných agentur a prodejen. Povolení si můžete zakoupit jedno až třicetidenní s cenovým rozmezím 60 – 700 kun. Při koupi rybářského povolení potřebujete pouze pas a z moře si můžete vylovit až 5 kg ryb za den. Pokud chcete lovit větší ryby, jako je tuňák nebo mečoun, je nutné mít zvláštní povolení a cena povolenky je o něco vyšší. Jestli jste milovníci adrenalinu, bude vás zajímat lov olihní. Na ty se vyráží po západu slunce zejména v říjnu a v listopadu. Do vody se svítí reflektorem a světlo olihně přiláká k návnadě.

A na čem si můžete pochutnat? V Jadranu žije více než 400 druhů ryb. Mezi ty jedlé patří například mořen obecný, muréna, hlaváč rudoústý, cípal, morčák nebo kanic. A nejsou to jen ryby nebo olihně. Jadran je domovem řady druhů mušlí, krabů nebo chobotnic. Nezbývá než si sbalit nádobíčko a vyrazit na dovolenou.