Sponzorované odkazy

Když jsme v jednom z minulých článků zmínili Dominikánskou republiku, bylo by záhodno věnovat pár slov i jejímu sousedovi, státu Haiti. Země mnoha zajímavostí, o kterých ne všichni vědí. Zvláštnosti je, že ač je jedním z úředních jazyků francouzština, druhým je haitská kreolština, nejedná se o závislý francouzský department, jak je tomu např. u Reunionu. Hlavním městem je Port-au-Prince. Z historického hlediska je Haiti jakousi anomálií; jako jediný stát na západní polokouli byl utvořen povstáním černochů, čímž se až do roku 1957 stal relativně demokratickým státem, dokud nepřišla na řadu vláda tyranských diktátorů.

Přírodní podmínky

Nejspíše očekáváte, že i Haiti má bohatou faunu a flóru, že poskytuje dobrodružným jedincům možnosti neohrožených výprav do pralesů či na vysoké hory. Z části ano, z části ne. Hned vám vysvětlím důvody.

Haiti je místem poměrně hornatým, kde naleznete spoustu skalních soutěsek, v nichž se skrývají malebné vodopády, či krasové jeskyně. Příkladem dechberoucího vodopádu s blankytně modrým dopadovým jezírkem je Bassin Bleu v jižní části ostrova, či jeskyně Grotte Marie Jeanne na jihozápadě.  Avšak zelené Haiti už moc není, díky intenzivnímu odlesňování v minulém století, kde padlo k zemi okolo 90 % lesů, což se negativně podepsalo i na šíření erozí půdy, či přílivových vln.

Haiti je hornatým státem, Chad Sparkes

Haiti je hornatým státem, Chad Sparkes

Pokochat se přírodou a hlavně rozhledem můžete na místě zvaném Laferrière, symbol povstání, či z ruin paláce Sans Souci.

Dříve palác, dnes už jen ruina, Rémi Kaupp

Dříve palác, dnes už jen ruina, Rémi Kaupp

Nejznámější geologicko-přírodní událostí haitských dějin je bezesporu zemětřesení z roku 2010. Během něj přišlo o život více než 200 000 lidí a velká část hlavního města byla nenávratně pohřbena pod sutinami domů.  Dá se říct, že do dnešní doby Haiti bojuje s problémy, které sebou zemětřesení přineslo, neboť se jedná o velmi chudou zemi, trpící na mocenské rozbroje.

Zemětřesení postihlo všechny typy budov, James Emery

Zemětřesení postihlo všechny typy budov, James Emery

Pláže

Dnešní povídání zakončíme odlehčeněji, tudíž se ideálním místem nabízí pláž. Haiti ještě není úplným cestovatelským regionem č. 1, takže se musíte obrnit notnou dávkou trpělivosti a nezaujatosti vůči pohledům místních obyvatel, pokud se rozhodnete slunit mimo vyhrazené pláže hotelových resortů.  Vyhlášenou destinací je pláž Abaka bay, kterou rozhodně stojí za to navštívit. Bílý písek, čisté moře, palmy. Paráda!

Moře je překrásné, Todd Huffman

Moře je překrásné, Todd Huffman

Sponzorované odkazy